VANDRINGENS DAG I SMÅLAND
10 maj 2015

Va​ndra på Smålands vackraste vägar - på pilgrimsleder och slingrande stigar

Hundratals mil med leder
Aldrig har väl vandring varit så populärt som nu över hela världen – både som elitsport, motion och för naturupplevelsen – och framför allt söker många den ”inre vandringen” för att kunna varva ner och njuta av naturen och reflektera över tillvaron medan man vandrar. T ex så vandrar 200 miljoner människor på pilgrimsvandringar världen över varje år

Småland är ett utmärkt landskap för vandringsupplevelser. Här finns ett par hundra mil med leder av alla slag, korta och långa, ofta väl iordningställda och skyltade, både av kommuner och av ideella krafter. Ofta på mycket vackra vägar och stigar. Nu ville vi visa upp det fina nätverk av leder som genomkorsar Småland – och alla intressanta besöksmål som finns utefter lederna.

Den 10 maj 2015 bjöd vi ut alla smålänningar och besökare i naturen på en vandring, kort eller lång, och visade på hur lätt det är att hitta lederna och ta sig ut i smålandsnaturen. Man behöver inte några dyra träningskläder eller redskap för att vandra. Bra skor, ryggsäck, och kanske stavar, räcker gott.

”Stationer”
För att göra vandringsdagen mer intressant och innehållsrik erbjöd vi alla organisationer, som kände sig trivas i detta koncept, att sätta upp egna, enkla ”stationer” på lämpliga ställen längs lederna – inomhus eller utomhus. Det var ju också ett utmärkt tillfälle för medlemsvärvning!

Här är några exempel på vad som kunde erbjudas på ”stationerna”– men alla idéer var välkomna;
Broschyrer och information om föreningen, fågelguidning runt en sjö, guidad kulturrunda, guidad vandring mellan kyrkor, platsguidning på leden vid ett spännande ”fornfynd”, vandra 2-3 km från A till B och avsluta med kaffeservering i hembygdsgården, vandra från A till B - mitt på leden finns föreningen X med korvgrillning och aktivitet, etc… 

Här kan ni se hur programmet för Vandringens dag 2015 såg ut

Arbetsgrupp för Vandringens Dag
Arbetsgruppen bildades utifrån representanter (ideella och kommunala) för de 6 pilgrimslederna, Växjö Stift samt Smålands Turism (Jönköpings län) och Destination Småland (Kronobergs län).
Men ambitionen var att alla ska inspireras att delta och vandra ”överallt där det går att vandra” i Småland! Allt från en heldagsvandring eller så bara några km mellan två ”stationer”.

Resultatet
Trots kallt och ovänligt väder var det flera som trotsade detta och gick på vandring. Några föreningar var besvikna på för lågt deltagarantal, andra var nöjda. Många var nöjda med broschyren och ser gärna en upprepning av Vandringens Dag - gärna med bättre väder!
​​​​​​​
Mer information om vandringsleder finns på hemsidan www.visitsmaland.se:
Vandringsleder i Småland
Om pilgrimsleder