Pilgrimsleder och
vandringsturism i Småland

Du kan vandra eller cykla genom Småland på vackra små vägar, genom pittoreska byar med ängar och hagar. Ibland går vandringen i riktiga tassemarker genom stora skogar.  Ibland genom ljusa landskap med många sjöar. Njut av en kontemplativ vandring med mening - stillhet och tystnad.
 

Vad är egentligen en pilgrim?

Pilgrimisverige.se skriver: ”Pilgrimsmotivet finner vi i flera kulturer och de flesta religioner. Pilgrim kommer enligt många från betydelsen i ordet främling. Att göra en pilgrimsvandring innebär att man bryter upp från vardagens mönster, det vana och trygga och ger sig ut på vandring. Själen och kroppen aktiveras. Man möter människor som man inte skulle möta i det dagliga livet. Genom vandringen tar du i anspråk resurser som du annars kanske inte använder och får därmed perspektiv på ditt liv i en tid då så mycket händer att du har svårt att se de stora linjerna.”
Alltså är pilgrimsvandring något som egentligen passar alla – oavsett tro eller skäl för vandring. Alla behöver vi återhämtning och kanske emellanåt ett avbrott i vardagen.
 
Pilgrimsleder finns det hela vägen genom Europa – från Santiago de Compostela i nordvästra Spanien och upp till Trondheim, det gamla Nidaros, i Norge. Lederna förde (och för) till samt knöt ihop heliga platser. I Jönköpings län har vi till exempel Munkaleden på 4 mil som går mellan Nydala Klosterområde och Byarum. Därifrån fortsätter Franciskusleden och, i Östergötland, Klosterleden upp till Vadstena kloster. Skåne har också ett nätverk av pilgrimsleder.
 
Kronobergs län var länge området där inga leder kopplades samman, men det ändrades, för självklart vill vi att vandrare som vill ska kunna vandra på pilgrimsleder ända från Spanien till Norge, genom Kronoberg.

Två leder genom Kronobergs län

Vandring i Småland är populärt och Turistbyråerna i länet får mycket frågor gällande skyltade leder med rastplatser och andra förnödenheter längs med vägarna. Framförallt två leder har växt fram och arbetats med som går genom Kronoberg:

nydalaleden

(Kommunerna Markaryd-Ljungby-Värnamo, slutmål Nydala)

Västra sigfridsleden

(Kommunerna Tingsryd-Växjö- Alvesta-Värnamo, slutmål Nydala)

Klicka på bilderna för att öppna länk


Inte att förglömma är Sigfridsleden, Växjö kommuns led på 88 km, som går från Asa i norr till Knapelid i Rottnens sydspets. Vandringsleden går genom sex socknar i Värend och passerar många kulturhistoriskt intressanta platser på sin väg utmed fina grusvägar och stigstråk. Sigfridsleden ska vara en del av det stora pilgrimsledssystemet, och därför är tanken att fortsätta arbetet med leden för att från Asa knyta ihop den med Västra Sigfridsleden.
 
Under arbetets gång har Östra Sigfridsleden vuxit fram söder om Kalmar och 3 mil in mot Nybro. 

framtiden

När vi nu bygger, underhåller och förädlar våra leder vill vi som sagt förstås att alla ska vilja vandra dem, vare sig att man gör det för att få naturupplevelser, motion och sinnesro eller av andliga eller religiösa motiv – alla är förstås välkomna!

Läs mer om de småländska pilgrimslederna på visitsmaland.se.