Rapport från Swedish workshop i Jönköping 2016


Vad är en Swedish Workshop?
Det ska vi försöka reda ut här, genom att berätta om årets ”svenska verkstad” som hölls i Jönköping den 24-25 april. Evenemanget lär ha ägt rum sedan 1984, men aldrig förr i Småland. Destination Småland och Smålands Turism (Jönköpings län) representerade vårt landskap som turistdestination i möten med researrangörer från Europa och världen.

Och vi träffade sannerligen hela världen! Indien, Kina, Norge, Storbritannien och USA stod på vår möteslista, och förstås Tyskland och Nederländerna. Det var en intensiv måndag med totalt 21 kvartslånga möten. Mötena hade planerats utifrån såväl våra som researrangörernas önskemål, och vi gjorde vårt bästa för att presentera för respektive representant hur vi bäst kan möta deras efterfrågan, målgrupper och reseutbud. Målet är att få fler arrangörer att hitta till oss och paketera boenden och upplevelser här, men också att presentera nyheter och fler reseanledningar till de som redan känner till oss.

Möten i full gång på Swedish Workshop. Småland hade ett bord med totalt 21 möten på en dag.
Möten i full gång på Swedish Workshop. Småland hade ett bord med totalt 21 möten på en dag.

Så här skulle jag vilja sammanfatta intrycken från årets workshop:
- Intresset för stugor är stort, framför allt från Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Stugor nära vattnet verkar vara ett krav från konsumenten, och man vill inte vara bunden att stanna en hel vecka.

- Det pratas mycket om ”soft adventures”, som kan vara allt från en lättare kajaktur till att kunna erbjuda en grupp seniorer en kortare cykeltur eller några timmars guidad vandring i ett naturområde. Vi tror att efterfrågan på det senare, dvs. guidade naturupplevelser, kommer att öka.

- Vi kommer troligen att få se fler långväga turister i Sverige och Småland framöver. Två indiska arrangörer hade önskat möte med oss på SW och enligt dem står Sverige på tur för de indier som redan har sett de klassiska turistländerna i Europa.

- Reseindustrin är gigantisk, arrangörerna är fler än man kan tro och tack vare konkurrens är de intresserade av att hitta nya guldkorn. Så glöm inte bort att tipsa oss om dina exportmogna produkter, framför allt inför nästa Swedish workshop! 

Jon-Henrik jojjkar på kvällens middag - en av många upplevelser som gästerna bjöds på.
Jon-Henrik jojjkar på kvällens middag - en av många upplevelser som gästerna bjöds på.

Ett tillfälle att visa vår bästa sida
Swedish workshop är förstås ett ypperligt tillfälle att mer konkret visa vad vi går för vad gäller mat, upplevelser och musik, vilket arrangörerna VisitSweden och Smålands Turism tog fasta på genom att bjuda på ett fantastiskt mat- och upplevelseprogram under kvällen före och efter måndagens speed-dating. Till några av godbitarna hörde en tillfälligt uppsatt zip-lina, glasblåsaruppvisning, ett schlagerpotpurri, jojk samt möjligheten att åka remmalag genom Jönköping till måndagens after workshop, till vilken Tommy Myllymäki komponerat maten.

Under söndagen bjöds det även på ett gediget föreläsningsprogram från en handfull väl valda entreprenörer och profiler inom svensk besöksnäring.

Och nu då?
Nu återstår för oss att knyta ihop säcken, följa upp våra möten och hoppas att åtminstone några av de 21 dejterna resulterar i äkta, pirrande Smålands-kärlek!

//Kristina Bergman, Destination Smålands mötesrepresentant på Swedish Workshop