Kinesiska marknaden

Uppslag kultur i säljmanualen 2015.
Uppslag kultur i säljmanualen 2015.

PRESENTATIONER FRÅN TRÄFFEN 6 SEPTEMBER

 

PRESENTATION AV AKTUELLA FAKTA OCH RESULTAT, WANG ZHI,
SMÅLAND CHINA SUPPORT OFFICE

PRESENTATION AV RESEMÖNSTER FRÅN KINA, DAN PENG, VISITSWEDEN

PRESENTATION - RESOR TILL SMÅLAND, LU YANG, RATIONALE MEDIA

nytt - träffa arrangör för resor från kina 6/9

PM från WangZhi, Småland China Support Office:

Sverige har blivit en allt populärare besöksdestination för kineser. Antalet kinesiska gästnätter under 2015 i Sverige var 260 000. En ökning med 29 procent jämfört med 2014. Även i Småland har vi upplevt en liknande utvecklingstakt med t ex hela 23 % ökning i Kronobergs län. Detta som ett resultat av bl.a. de aktiva insatserna av regionens kontor i Kina, Småland China Support Office, i nära samarbete med Destination Småland, AB Glasriket och Regionförbundet i Kalmar län.
Några exempel på de gjorda insatserna sedan hösten 2015:

  • Träff om den kinesiska marknaden med regionens företag från besöksnäringen
  • Framtagande av Småland Travel Guide (kinesiska) – en manual som beskriver och marknadsför Småland med fokus på ett antal utvalda attraktioner. Fem företag sponsrade en del av kostnaden mot särskilda exponeringar i manualen.
  • Deltagande i den årliga Scandinavian Workshop 2015 som anordnas av VisitSweden och Scandinavian Tourism Board (STB). Småland Travel Guide fick bra genomslag. Många researrangörer visade konkret intresse för Småland.
  • Framtagande av förslag till respaket till Småland efter konkreta önskemål/behov från kinesiska researrangörer
  • Visningsresa till Småland för sex utvalda kinesiska researrangörer med intresse av kultur-, natur- och upplevelse i södra Sverige. Efter resan har alla börjat skissa sina reseprodukter som berör Småland.

Under resans gång har vi också tagit emot intresse och stöd av olika former från många av er - företagen, vilket har varit avgörande för våra framgångar i arbetet.
Det blir jätte spännande att se vad sommaren 2016 kommer ge för nyheter. Men vi vet redan idag att många resor nu är sålda och resorna ska täcka hela södra Småland och Öland.
Vi jobbar vidare …
Efter sommaren kommer vi uppdatera vår Småland Travel Guide med mer och bättre information. Senare i höst kommer vi att delta i årets Scandinavian Workshop i Kina. Samtidigt fortsätter vi att arbeta löpande med att hjälpa enskilda researrangörer att hitta rätt i Småland.
För att göra detta bra behöver vi fortsatt engagemang och stöd från er. Därför vi vill bjuda in er till en ny träff den 6 september. På agendan står bl.a.

  • Senast nytt på den kinesiska marknaden ur ett svenskt/småländskt tillväxtperspektiv.
  • Hur har det gått egentligen under sommaren 2016? Har vi sett fler kineser nu?
  •  Presentation av konkret efterfrågan till 2017 från kinesiska researrangörer, deltagande av arrangör.
  • Uppdateringen av Småland Travel Guide (kinesiska).
  • Deltagande i Scandinavian Workshop i Kina 22-27 november 2016

Vi ni ha fler eller/och bättre punkter på agendan? Hör av er! Vi tar gärna emot era förslag. 
SAVE THE DATE! Den 6 September!
Zhi Wang, Småland China Support office,  Shanghai 20160620

allmänt

Är det någon idé för lilla Småland att ge sig ut på denna gigantiska marknad? Ja, vi villl i alla fall vara med och spana så att vi ligger i fas om det blir intresse. Det börjar bli efterfrågan på en nya typer av resor för Sveriges del. Dels "lägerskolor" för ungdomar - och då menar man resa runt och lära sig - inte vara på läger. Här är föräldrarna måna om att ungdomarna får kunskap med sig hem. Den andra typen handlar om FIT - free independent travellers där resebyråerna lägger upp en skräddarsydd resa för en mindre grupp.
Vi har också möjlighet att "stoppa" de stora grupperna som åker E4 mellan Köpenhamn och Stockhom för fotografering, mat eller boende.

småland china support office

Det som gjort det möjligt för oss att nosa på resemarknaden i Kina är det kontor i Shanghai som Region Kronoberg och Regionförbundet i Kalmar län finansierar. Här arbetar Wang Zhi som med stor kraft och energi börjat jobba även med besöksnäringen. 
Vi hade ett informationsmöte i höstas där vi bjöd in besöksnäring för diskussion och information. Vi producerade sedan en säljmanual eftersom Wang Zhi fick möjlighet att delta på workshops i Kina tillsammans med VisitSweden och de andra länderna i Skandinavien. Några företag valda att sponsra och fick större utrymme.
 

glas, zipline och ikea

Wang Zhi hade mycket besök och intresset för Småland var stort både vade det gällde kultur, natur och design. Det finns nu konkreta önskemål att följa upp. Vad som resan är på gång är direkt bokning för researrangörer in i Little Rock Lakes onlinebokning. Annat är design med inriktning glas, form och liknande. En konkret förfrågan var en tiodagars cykelresa - skulle passa för Sydostleden!
 

studieresa

I april genomfördes en studieresa för kinesiska arrangörer och resebyråer i samband med Swedish Workshop och Tourism in Skåne våren 2016. Det var i samarbete med Småland China Support office och VisitSweden. Läs mer i bloggen.
Här kan du följa arbetet på kontoret i Shanghai: www.facebook.com/smalandshanghai/ 
Vill du veta mer - kontakta Cathrine Rydström.

ladda ner information

Info om marknaden, info från China Småland Support, rapport workshop.