Danska marknaden

En av våra prioriterade marknader är Danmark. Här följer lite kort information om den danske turisten och hur vi jobbar för att öka antalet danska gästnätter i Småland.

marknaden

Siffror visar att Sverige är danskarnas näst mest populära resmål utomlands. Den allra mest populära destinationen är Tyskland, på tredje plats kommer Spanien. 

Precis som i Sverige går den danska mediekonsumenten mer från analoga kanaler till onlinekanaler, där även sociala medier spelar en allt större roll. Danmarks internetpopulation är en av de högsta i Europa. Sökningar sker mer och mer via smartphones och surfplattor. Den danska resenären är tämligen ”uppkopplad” och gör till stor del sina bokningar via online.

Vill du veta mer om den Danska marknaden - i VisitSwedens marknadsprofil:

Det här gör vi på den danska marknaden

VisitSweden DK
Under flera år har vi haft ett samarbete med VisitSweden Danmark för kampanjer och marknadsföring mot den danska marknaden. I samarbetet ingår flertalet pressutskick och nyhetsbrev i samband med kampanjer och högtider där vi berättar om vad som händer i vårt område framöver. Tillsammans ordnar vi även ett antal pressresor varje år, både i grupp och individuella för spridning av Småland i dansk media.
 

Danske Torpare
En stor del av de danskar som reser till Småland gör det som stugägare. Därför har vi ett samarbete med Danske Torpare. Danske Torpare är en interesseorganisation för danskar med fritidshus i Sverige, eller de som överväger ett husköp i Sverige. Förening har cirka 10 500 medlemmar, varav många har sitt sommarhus i Småland. Föreningen hjälper till med både juridiska och dagliga frågor för danskarna, som exempelvis vid bygglov eller hur man skaffar ett mobilabonnemang. Men de tipsar även om vad man kan hitta på under sin semester i Sverige. Föreningen ger även ut en medlemstidning sex gånger om året, där vi hjälper till med information om platser att besöka och saker att göra i Småland. 

helgdagar och ledighet danmark

I Danmark har heltidsanställda rätt till minst 5 veckors (25 dagars) semester, plus 3-5 klämdagar på ett år. Den 1:a maj och Grundlovsdagen den 5:e juni är inte officiella heldagar, men många arbetsplatser ger dock de anställda en halv eller en hel fridag dessa dagar. Dessutom kan en del butiker vara stängda dessa dagar. 

Skollov
Sommarlov: Från runt den 20 juni till mitten av augusti.
Efterårsferie / höstlov: Vecka 42.
Jullov: Från ett par dagar innan julafton till en av de första dagarna efter nyår.
Vinterferie / Sportlov: Vecka 6, 7, 8 eller 9.
Pinseferie / påsklov: Samma som Sverige.
Lediga dagar: Kristi himmelfärdsdag samt 5 juni (Grundlovsdag, Danmarks nationaldag).