Utlåning av resekort till besöksnäringen i Kronoberg sommaren 2019 - en liten rapport

Målet med satsningen var att uppmuntra turister som kommer till Kronoberg att resa hållbart under sin vistelse i länet. Detta genom att låna ut och bekosta resekort till hotell, campingar, stugbyar etc. Projektet Hållbar Mobilitet har även stått för informationsbroschyrer som boendena har kunnat dela ut till sina gäster.

Totalt var det 12 boenden som tackade ja till erbjudandet, och cirka 350 resor har gjorts tack vare de utlånade resekorten. Projektet har varit uppskattad av såväl besökare som företag, och nu finns beslut om att upprepa satsningen även 2020.

bakgrund

Den 3 maj 2019 skickades en förfrågan ut till 35 boenden placerat över hela länet om de var intresserade av att ta emot resekort som de kunde erbjuda sina gäster.
12 boende tackade ja till erbjudandet, 4 avstod med hänvisning till dålig buss/tågförbindelse och 19 boenden svarade inte på förfrågan.

De som tackade ja var:
Hotell Rådmannen
Elite Stadshotell
Elite Park Hotel
Öjaby Herrgård
Quality Hotel Royal Corner
PM Hotell
Evedals camping
Sjöstugans camping
Tingsryd Resort
Toftastrand och Villa Vik
Villa Gransholm
Korrö Vandrarhem

Den 14 juni fick dessa boenden 10 resekort var som var fyllda med 500 kronor per kort, introduktion hur de kunde fylla på resekorten då det behövdes samt informationsblad de kunde ge till sina gäster där det stod förklarat hur de kunde använda resekorten.

De boende som tog emot resekorten åtog sig att föra statistik över hur många gäster som använde sig av korten, deras upplevelser samt den praktiska hanteringen.
Den 16 och 17 september samlades korten in igen.

Resultat

Det har gjorts cirka 350 resor på de resekort som varit utlånade, det är svårt att säga exakt då alla inte förde statistik över antal resor. 

Utnyttjandegraden har varierat mellan boendena. Vissa har inte haft tiden att erbjuda gästerna resekort och har därför inte haft någon gäst som utnyttjat, medan andra har haft relativt stor efterfrågan på resekorten.

Resorna som har gjorts har alla utom en varit inom Kronobergs län (ett par tog tåget till Köpenhamn över dagen)

Det man kan säga generellt är att de hotell som ligger centralt i Växjö har haft låg utnyttjandegrad, samma sak med de campingar eller hotell som inte har en direktanslutande hållplats och/eller sämre utbud på turtäthet. Medan de hotell/campingar där det finns närliggande hållplats, där turtätheten är god har haft en bra utnyttjandegrad på sin kort. Alla boenden som har erbjudit sina gäster resekorten har dock sagt att gästerna har reagerat positivt på tjänsten och erbjudandet och sett det som ett mervärde.

En intressant iakttagelse är att majoriteten av de som utnyttjat resekorten är utländska gäster, framförallt gäster från Tyskland. Orsaken till det vet vi inte, men det är något som framförallt campingplatserna observerat. En annan iakttagelse som gjordes av Öjaby Herrgård är att flera gäster påpekade att erbjudandet om att få åka gratis med buss var bra eftersom de tyckte att det var svårt att få parkeringsplats i centrala Växjö. 

Några kommentarer ur utvärderingen:
”Detta är ett fantastiskt initiativ som känns helt rätt i tiden”
”Många gäster blev förvånade och glatt överraskade över att vi kunde erbjuda fria kollektivresor till dem”
”En gäst sa: Äntligen en stad som faktiskt gör något konkret i klimatfrågan och inte bara snackar”
”Det kom lite snabbt inpå, om vi skulle fått mer tid på oss att marknadsföra detta skulle det nog ha gett bättre resultat”
”Växjö city har säkert många som gynnats av detta. Flera av våra gäster har tagit bussen in till stan för att äta och ta ett glas vin”
”Det var väldigt smidigt med resekorten och enkelt att fylla på”
”Våra internationella gäster fick verkligen en extra upplevelse av Sverige tack vare detta. Vi hade en gäst som kom tillbaka tre gånger för att tacka för gästvänligheten tack vare resekortet han hade fått låna”
”Det är synd att stationen ligger så långt bort, annars skulle nog fler ha utnyttjat korten. För de som gjorde det var supernöjda”
”De dåliga bussförbindelserna gjorde att det var omöjligt att få folk att ta bussen istället för bilen”
”Hos oss är det våra äldre gäster som utnyttjat korten. De kände sig osäkra när det gällde att köra bil i centrum”
”Det är synd att vi inte kunde rekommendera gästerna till fler platser att besöka. Det går till exempel inte att åka buss till Åsnenområdet och det är dåligt med turer till glasriket”
”Många av gästerna hade redan planerat sina turer som de skulle på och ställt in sig på att åka bil”
”Fantastiskt roligt! Hoppas det blir fler gånger”

Utvecklingspotential

Om man ska testa detta även under sommarsäsongen 2020 finns det några områden som kan utvecklas för ännu större spridning och utnyttjande.
- Gör en mer noggrann uttagning av boenden genom att se över närhet till hållplatser/stationer, kolla turtäthet. Tillgång till kollektivtrafik helt enkelt.
- Gå ut tidigare med förfrågan så att de som tackar jag hinner få med information om detta i sina broschyrer, på hemsidor och som ett boende sa ”man skulle kunna ha med det i bokningsbekräftelsen så gästen vet om redan där att möjligheten finns”. På så sätt kan gästerna också planera sin resa på annat sätt. Kanske strunta i bilen helt?
- Kombinera erbjudandet med den applikation som Hållbar Mobilitet håller på att ta fram. I den kan både boende och gäster få tips om besöksmål i länet och vilken/vilka bussar/tåg man ska ta för att nå dit.
- Mer marknadsföring och tidigare. 

kontakt

Vil du veta mer om projektet och hur du kan vara en del av satsningen för 2020?Kontakta:

Elisabeth Anderberg
Projektledare/Project Manager
 
Energikontor Sydost AB - Energy Agency for Southeast Sweden
Smedjegatan 37 
352 46  Växjö Sweden
Tel: +46 (0)730-483770
energikontorsydost.se
http://blogg.regionkronoberg.se/resgront

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter