Turismen i Kronoberg passerar miljonstrecket

När Tillväxtverket idag släpper de preliminära siffrorna över antalet gästnätter 2018 visar det sig att Kronoberg passerat miljonen! Ökningen ligger på 2 % och det är campingar vid sjö med utländska gäster som står för den största ökningen. 

Ur turismnäringens synvinkel har naturligtvis sommaren varit bra. Det har inte funnits någon anledning att jaga solen – den har strålat även i inlandet. Jan-Olof Colleen, VD på  Tingsryd Resort, är en av de som är nöjda med sommaren.
 
– Det här har varit en fantastisk säsong, det tror jag att de flesta är överens om, säger Jan-Olof. Vi har ökat mycket, det är rekordsiffror. Vädret gjorde förstås sitt till, men vi märker att vi blir mer och mer populära bland tyskar, danska och holländare. Småland ligger bra till och vi har fantastiska besöksmål här. Det finns mycket inom bilavstånd – till exempel Åsnens Nationalpark, Glasriket och IKEA Museum.

Tingsryd Resort med stugor och camping vid sjön Tiken lockar många utländska besökare.
Tingsryd Resort med stugor och camping vid sjön Tiken lockar många utländska besökare.

Det är just de marknader Jan-Olof nämner som Destination Småland prioriterar i sitt arbete. Tillsammans med Visit Sweden marknadsförs Småland och länet genom kampanjer och pressbesök i Tyskland, Danmark och Nederländerna. Att ta emot influencers är en viktig form av PR. Och intresset för Småland är stort. Miljön upplevs som vacker, ren, intressant och berikande. Högt upp på listan över önskade aktiviteter ligger att uppleva landsbygden, skyddad natur och aktiviteter. Men det är inte bara naturen som lockar, även kultur, historia, design, lära känna människor, kulturen och göra rundturer är viktiga reseanledningar.
 
Antalet gästnätter 2018 slutar strax över miljonen – 1 009 635. Det är en ökning med 2% där de utländska står för ökningen (7%) och de svenska minskar något (-2%). Det är främst boende på hotell som går ner på Sverigemarknaden, vilket är naturligt med tanke på vädret.
 
Bland de utländska besökarna dominerar, som tidigare, de tyska stort. Med drygt 240 000 gästnätter utgör de hela 24% på helår - de svenska medräknade. Det är störst andel i riket. Det är dock besökare från Nederländerna som ökar mest – även i absoluta tal + 21%, eller 5 400 gästnätter. Den andra marknaden, Danmark ligger på drygt 50 000 gästnätter med en ökning på 9%.  
 
– Det är roligt att passera milstolpar och 1 miljon gästnätter är just en sådan milstolpe för Kronobergs län. Vi utvecklas starkt framförallt på våra prioriterade marknader, Tyskland, Nederländerna och Danmark. Det är ett kvitto på att de långsiktiga satsningar vi gör tillsammans med företagare, kommuner och region ger effekt, säger Oskar Wijk, VD på Destination Småland.
 
För mer information:
 
Oskar Wijk
oskar.wijk@destinationsmaland.se
0470-73 32 71

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter