Sydostleden invigd!

Den 17 juni invigdes officiellt Sveriges andra nationella cykelled med bandknytning i Växjö mellan tre regioner, åtta kommuner och Trafikverket. Ett mäktigt och omfattande projekt med flera parter som jobbat målinriktat i flera år för att skapa förutsättning för att fler besökare ska få möjligheten att komma till oss och ta del och njuta av det utbud som finns utmed Sydostleden. Anna Sjödahl cyklade en del av leden i samband med invigningen.

Invigning av Sydostleden på Konserthuset i Växjö 17/6. Tre regioner och nio kommuner knöt band, istället för att klippa band!
Invigning av Sydostleden på Konserthuset i Växjö 17/6. Tre regioner och nio kommuner knöt band, istället för att klippa band!

Satsningen har under hela tiden haft fokus på att parallellt som man bygger själva leden har man samtidigt jobbat aktivt med att involvera näringslivet. Som projektledaren Tommy Gustavsson sagt: ”Utan näringsliv ingen cykelled.”  Här har det offentliga tagit ansvaret för investeringen i infrastruktur och näringslivet har ansvaret för att se till att nyttja den investeringen och göra affärer av den!
 
Den totala sträckan för leden omfattar lite mer än 27 mil mellan Växjö och Simrishamn.

Jag passade på att dagen efter den officiella invigningen följa med ett gäng cyklister på den allra första sträckan mellan Växjö och Ingelstad. Ja, det är klart, den första sträckan blir det ju om man väljer att starta sin cykling i just Växjö… Det som slog mig var hur vackert det var på vissa sträckor. En ren och skär Bullerbykänsla. Man uppfattar väldigt mycket i omgivningarna till skillnad från när du sitter i bilen och susar fram.

I tisdags när jag skjutsade min son till en kompis körde jag förbi två cyklister som jag kände igen, och som jag visste skulle ge sig iväg på Sydostledens hela sträcka ända till Simrishamn. Jag stannade till och pratade en stund med dem och frågade hur det kom sig att de var i Tävelsås… Hade de missat skylten strax innan Ekotemplet i Växjö som talar om att de ska svänga vänster och följa skyltningen? Nej, de hade gjort valet att hitta en alternativ sträckning och ta sig till Urshult med tanke på att de ville undvika grus på första sträckan eftersom den ena av de två hade något smalare däck på sin racercykel. Mer än 80% av leden är asfalterad och det förekommer en del sträckor som har grus, och det har man varit tydlig med att upplysa om i informationen om leden.
 
Jag ser fram emot att ta del av min kompis upplevelse (förutom faktan om ömhet i kroppen) av Sydostleden, och hoppas också få återkoppling efter sommaren hur företagen har upplevt intresset för leden.
 
Är du sugen på att göra en cykelutflykt i sommar hittar du utförlig information här: www.sydostleden.se En utförlig ledbeskrivning finns att köpa på din närmaste turistbyrå, eller beställ online här.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter