Kerstin: "Vandringstrenden ökar"

Aldrig har väl vandring varit så populärt som nu över hela världen – både som elitsport, motion och för naturupplevelsen – och framför allt söker många den ”inre vandringen” för att kunna varva ner och njuta av naturen och reflektera över tillvaron medan man vandrar. T ex så vandrar 200 miljoner människor på pilgrimsvandringar hela världen varje år. 

Hundratals mil med leder
Småland är ett utmärkt landskap för vandringsupplevelser. Både stadsnära och långt uti skogen. Småland är inte allt för kuperat utan stigarna är vandringsvänliga för var och en. Här finns ett par hundra mil med leder av alla slag, korta och långa, ofta väl iordningställda och skyltade, både av kommuner och av ideella krafter. Ofta på mycket vackra vägar och stigar. Och man behöver inte några dyra träningskläder eller redskap! Bra skor, ryggsäck, och kanske stavar, räcker gott.
 
Vad behöver vi göra?
Vandringsleder måste underhållas och här har kommunerna ett stort ansvar – det gäller att först bestämma sig om man ska behålla leden eller inte; i så fall gäller slyröjning, spångar, skyltar och allmän översyn varje säsong gäller om man ska vara trovärdig! Och tillgång till ev övernattning, mat, vatten, toaletter och soptömning längs sträckorna. Liksom ett tätt samarbete med grannkommunerna.

Mer information
www.visitsmaland.se/sv/vandring presenteras alla leder i Småland - och det är många! Turistbyråerna har så klart också mer material om sina lokala leder.

Vill man gå på de sju vandringslederna (en del är klara, andra under uppbyggnad) med pilgrimstema i Småland finns information på denna sidan www.visitsmaland.se/sv/artikel/744/smaland/pilgrimsleder-genom-smaland

Så - snöra på skorna och ge dig ut och testa en av besöksnäringens största trender just nu!
//Kerstin Hallberg

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ingemar swalander » Online Reputation Management:  ”Intressant. Får väl börja recensera mina hotellvistelser i fortsättningen!”

  • Janne Evanson » Online Reputation Management:  ”Kanonbra och inspirerande sammanfattning Thereze. ”

  • Ingrid E-M Olsson » Hej Småland!:  ”Hej Oskar, Välkommen till ditt nya jobb. Ser fram emot att få samarbeta med Dig...”

  • Linda Edlund Ljungby kommun » Hej Småland!:  ”Hej Oskar. Varmt välkommen till oss alla i regionen =) Ser framemot att samarbe..”

  • Helen Bäckstedt » Hej Småland!:  ”Hej Oskar! Lycka till med nya jobbet! Jag ser fram emot ett bra samarbete med os..”

Bloggarkiv

Länkar