Cathrines krönika

Jaha, så sitter jag här vid skrivbordet och tänker - nu är det alltså tillfälligt dags igen… Det är 30 år sedan jag tillträdde som Sveriges yngsta och första kvinnliga länsturistchef.

Jag arbetade tillsammans med min kollega och sedermera nära vän Kerstin Hallberg och Sofie Magnusson som nu är VD på Huseby Bruk. En partner i Jönköping finns också kvar - Lena Larsson som nu är VD på Smålands Turism. Så några av ”gamlingarna” har jag som kollegor och samarbetspartners.
 
Jag tycker det är roligt att än en gång få prova på rollen som drivande inom länsturismen i Kronoberg - om än som tillfälligt tillförordnad VD. Dessutom har jag jobbat på Destination Småland i fem år så jag känner ju väl till hur näringen fungerar idag
 
Det är intressant att reflektera över vad som har hänt under de här 30 åren i ett regionalt perspektiv. Naturligtvis har näringen ökat både vad det gäller antalet besökare och intäkter. Det gäller generellt för Sverige då man allt mer uppmärksammar vår rena natur och att det finns så gott om plats. För 30 år sedan var näringen ung men många var nyfikna. Vi som var med då brukar skoja om det glada 80-talet då vi var unga och allt var möjligt. Ibland var vi kanske väl yviga och Kerstin, Sofie och jag blev till och med kallade ”Tre blåbär” av en kommuntjänsteman - fast vi hade tre lingon i vår logotype?! Men jag kan ibland känna att vi hade en bättre gemenskap i branschen och att vi tydligt drog åt samma håll. Begrepp som Glasriket, Aktiv semester, Länsfiskekort, Bila i Glasriket och flygpaket med Linjeflyg fanns redan då. Besöksnäringen var högt upp på agendan hos politiker och direktörer. Det kanske den är nu med, men mer som begrepp än konkret handling.

Idag kämpar vi för att ”bevisa” att besöksnäringen är viktig, att den kanske till och med är nödvändig för en fortsatt levande landsbygd. Egentligen märkligt att vi på Destination Småland behöver göra det. Det borde vara klart som korvspad när besökssiffrorna ökar hela tiden, när 40 % av alla gästnätter i Kronobergs län är utländska - över hela året! Ja, ja det är mest camping, skrockar någon - de har maten med sig. Så är det inte idag - handeln är största vinnaren och glesbygdsbutiker kan i vissa fall överleva tack vara turism. Jag har själv erfarenhet av detta och jag vågar faktiskt säga att när jag och min make startade och drev upp Johanssons Lantcafé i Öhr betydde det mycket för bygden - bensinstationen blev kvar, Klockaregårdens Trädgårdsbutik etablerades, människor valde till och med Ör som plats att bo på därför att det fanns ett litet ”centrum” i denna lilla ort. Otaliga är de ungdomar som passerade förbi som deltidsarbetande - sysselsättning och landsbygdsutveckling!
 
Om vi nu återvänder från denna nostalgiska reflektion: under den här våren och framöver ska vi på Destination Småland dra vårt strå till stacken genom att samordna alla goda krafter, marknadsföra, utveckla och utbilda. Men det är ni ute på företagen och i kommunerna som gör det viktigaste jobbet - tar emot, gör affärerna och ordnar för våra besökare. Vi ska stötta er, vara bollplank och förmedla vad ni har att erbjuda till marknaden så gott vi bara kan.
 
Och framför allt ska vi komma ihåg att vårt uppdrag till syvende och sist är att i möjligaste mån vara ett stöd för bra affärer i besöksnäringen - och att därmed sysselsättning och skatteintäkter därmed ökar.
 
Cathrine Rydström, tf. VD

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ingemar swalander » Online Reputation Management:  ”Intressant. Får väl börja recensera mina hotellvistelser i fortsättningen!”

  • Janne Evanson » Online Reputation Management:  ”Kanonbra och inspirerande sammanfattning Thereze. ”

  • Ingrid E-M Olsson » Hej Småland!:  ”Hej Oskar, Välkommen till ditt nya jobb. Ser fram emot att få samarbeta med Dig...”

  • Linda Edlund Ljungby kommun » Hej Småland!:  ”Hej Oskar. Varmt välkommen till oss alla i regionen =) Ser framemot att samarbe..”

  • Helen Bäckstedt » Hej Småland!:  ”Hej Oskar! Lycka till med nya jobbet! Jag ser fram emot ett bra samarbete med os..”

Bloggarkiv

Länkar