Lena Stävmo: Studiebesök i Bryssel 12-13 november

Tillsammans med vice ordf i Destination Småland - Ingemar Swalander, och resten av mina regionala kollegor i Sverige flög vi i mitten av november ner till Bryssel för ett studiebesök där vi hade två fullspäckade dagar med frågor om hur EU ser på besöksnäringen i ett Europeiskt perspektiv.

Vi träffade vårt EU kontor för Småland –Blekinge och vi fick möjlighet att lyssna på olika representanter för nätverk och parlament som berättade om vad som fanns på dagordningen och hur vi i Sverige kunde ta del av det och bli bättre på att söka medel för utveckling. Ja, de tyckte att vi i Norden inte var så bra på att ansöka ur de olika programmen som flera andra Europeiska länder. Vi kom fram till att det berodde mer på att vi i Sverige ofta hade en strategisk regional plan för vad vi vill åstadkomma och sedan efter det tittar vilka program och medel som finns för att stötta just det som vi vill utveckla. Andra länder tittar mer efter vilka pengar man kan söka och sedan driver de projekt utifrån det oavsett om det passar in i deras helhet eller inte. (Kanske lite elakt beskrivet men det var så det framstod). Så tydligen finns det mer EU-medel att söka om vi inte bryr oss så mycket om vad de är öronmärka för. En spännande värld vi lever i! 

Vi hann också med att träffa "Sveriges ständiga representation vid Europeiska Unionen". De var intresserade av vilka frågor vi hade som kunde vara av intresse i EU där både försäljning av vin på gårdar med egen tillverkning och flygskatter kom upp.
 
Två dagar går fort men det gav många intressanta insikter och givetvis hann vi med både att äta berg av musslor på restaurang och köpa med lite belgisk choklad hem.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ingemar swalander » Online Reputation Management:  ”Intressant. Får väl börja recensera mina hotellvistelser i fortsättningen!”

  • Janne Evanson » Online Reputation Management:  ”Kanonbra och inspirerande sammanfattning Thereze. ”

  • Ingrid E-M Olsson » Hej Småland!:  ”Hej Oskar, Välkommen till ditt nya jobb. Ser fram emot att få samarbeta med Dig...”

  • Linda Edlund Ljungby kommun » Hej Småland!:  ”Hej Oskar. Varmt välkommen till oss alla i regionen =) Ser framemot att samarbe..”

  • Helen Bäckstedt » Hej Småland!:  ”Hej Oskar! Lycka till med nya jobbet! Jag ser fram emot ett bra samarbete med os..”

Bloggarkiv

Länkar