Lenas krönika

Mycket är på gång……
Känns som att vi precis önskade nära och kära gott nytt år och nu är vi redan inne i mars månad och våren har vissa dagar gett sig tillkänna lite.

I vår värld lever vi ju lite före den vanliga kalendern och planerar för aktiviteter och produktioner som ligger längre fram i vår eller till sommaren. Karin Malm hos oss har precis varit i Danmark på resemässa där det fanns ett stort intresse för vår del av Sverige och väl hemma på kontoret gällde det att ställa om sig snabbt då ITB Europas största mässa i Berlin står för dörren och både Kerstin Hallberg och Karin har inbokade möten med tyska agenter för att se till så att de fortfarande vill ha med våra produkter (boendeanläggningar och aktiviteter) i sina kataloger och att de nya agenterna som finns blir medvetna om vårt utbud. B2B marknaden i Tyskland är en av våra viktigaste.

Export ligger högt på agendan och nu jobbar vi på flera håll för att styra mot de mål vi satt upp för 2020 med tjugo exportmogna företag och två exportmogna destinationer som jag nämnde redan i min krönika i december. Först och främst kommer vi varje år framöver att arrangera en Exportdag där vi ska ge er företag möjlighet att få en överblick av hur våra prioriterade marknader ser ut och vad som krävs av er för att besökarna och agenterna ska vilja besöka och samarbeta med er! Vi har även tagit fram en Kommunikationsguide där vi utgår ifrån VisitSweden´s nationella guide för Sverige och sedan talar om hur vi i Småland och Kronoberg samspelar med den och vad vi har valt för prioriterade marknader och målgrupper. På toppen av det kommer vi att tillsammans med ALMI köra igång en Kurbits Export i höst som är en påbyggnadskurs för er som redan har gått Kurbits Affärsutveckling (eller likvärdig grundutbildning).  Allt det här får ni veta mer om den 28 april som blir en heldag vi snart kommer ut med inbjudan till. Samma dag på kvällen kommer vi även i år att arrangera ett Turismmingel tillsammans med ALMI och Länsstyrelsen på residenset där vi också korar årets Turistentreprenör, även här kommer en separat inbjudan ut inom kort. 

Samarbetet med Turistbyråerna i länet har utmynnat i en gemensam överenskommelse där vi har enats om några olika punkter som ska vara likartade i hela södra Småland. Först har vi satt ett antal minimikrav på de som ska arbeta i sommar och försöka få en jämnare och högre kompetensnivå. Här är lokalkännedom och kännedom om Småland som helhet en sak och att kunna tyska en annan. Dessutom vill vi kunna erbjuda gemensamma öppettider under 10 veckor i sommar där vi sagt att sex dagar i veckan under perioden jul-aug och två veckor in i september är prioriterat! Gemensamma profilprodukter med Småland ska ge en igenkänning oavsett vilken Turistbyrå besökaren kommer in på och stärka varumärket i sin helhet. Ska bli spännande att se hur det blir i sommar och hur det kan utvecklas framöver!   

I dagarna fick vi också preliminära siffror för Turiståret 2014 där vi stolt kunde konstatera att vi forsätter att ligga mycket bra till och har ökat med 43 000 gästnätter och på alla våra prioriterade marknader. Det tackar vi alla er därute för som gör ett så bra jobb med att ta hand om besökarna så att de vill komma tillbaka år från år. Flera av er är nu kvalitets- och hållbarhetscertifierade och vi har valt att lyfta fram er extra både på hemsidan Visit Småland .se och i de utländska magasinen där vi har listat er på den ilagda kartan så det blir lätt att hitta. Under våren blir det också en nätverksträff för er företagare som gått Kurbits och som är med i Swedish Welcome. Den här gången blir det bland annat inspiration och workshop där ni får veta mer om hur ni kan stärka er position i sociala medier vilket är en nödvändighet om man vill vara med och synas idag och i framtiden.

Till sist vill jag bara berätta att vi i södra Småland står som värd för ett större möte där hela Sveriges regionala Turistchefer/VD ar med politiker kommer att träffas i Växjö i april i år. Då ska vi förutom att diskutera nationella frågeställningar som berör vår näring även passa på att visa upp och berätta om vad vi kan erbjuda i den här delen av landet så att de kan få en positiv bild med sig hem och sprida i sina nätverk!

Vi ses i Småland- Sverige på riktigt!!

Mer finns att läsa på

www.swedishwelcome.se

www.kurbits.org

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ingemar swalander » Online Reputation Management:  ”Intressant. Får väl börja recensera mina hotellvistelser i fortsättningen!”

  • Janne Evanson » Online Reputation Management:  ”Kanonbra och inspirerande sammanfattning Thereze. ”

  • Ingrid E-M Olsson » Hej Småland!:  ”Hej Oskar, Välkommen till ditt nya jobb. Ser fram emot att få samarbeta med Dig...”

  • Linda Edlund Ljungby kommun » Hej Småland!:  ”Hej Oskar. Varmt välkommen till oss alla i regionen =) Ser framemot att samarbe..”

  • Helen Bäckstedt » Hej Småland!:  ”Hej Oskar! Lycka till med nya jobbet! Jag ser fram emot ett bra samarbete med os..”

Bloggarkiv

Länkar