Gourmetvandring  med journalister 

cathrine rydström.

Jonas på Kafé de Luxe med Sharon och Lucien. Jonas på Kafé de Luxe med Sharon och Lucien.

Förra veckan tog jag emot  en holländsk journalist med fotograf - Sharon och Lucien van Lokhorst från WineLife Magazin. De kom med Estonian Air för att skriva om mat och vin i Småland och hur lätt det är att resa hit. (Sååå tråkigt att vi inte har kvar förbindelsen). Men de får bila eller åka från Weeze senare i höst. 

​Sharon är grundare och chefredaktör för Nederländernas största vinmagasin och har rest över hela världen, men kom nu till Skandinavien för första gången.

 

PM Bröd & Sovel PM Bröd & Sovel

 Jag var lite orolig - vad ska de egentligen tänka om lilla Växjö?! Men de blev mäkta imponerade!
Första natten upplevde de PM & Vänner Hotel, var med chefskocken i växthuset, träffade Per och chefssommelier Rubén, åt gott och fördjupade sig i vinarkivet.
De var helt klart imponerade!
Dagen efter var det dags för vår lilla vandring genom staden. Sharon hade med sig papper och penna men pratade mest om frukosten på PM och var ljumt  intresserad av att smaka något mer.

Först tog Jesper på PM oss med till Bröd & Sovel. Sharon tyckte det var hur mysigt som helst och hade gärna smakat något ur disken. Nu nöjde hon sig med att ta bilder på alla fina smörgåsar, smörrebröd och bakverk. Vi fick också kika in i det minimala bageriet. Man kan undra hur de klarar av att baka så mycket där inne.
- Men så får de också börja jobba kl tre på natten för att hinna med, förklarade Jesper.

Så var det dags för nästa ställe på denna kulinariska vandring- nyöppnade Kunglig Korv där Per Blomqvist tog emot.

Sharon, Per, Petter och tre sorters korvar. Sharon, Per, Petter och tre sorters korvar.

Här blev vi imponerade av det stora ölsortimentet med mycket kunskap från Petter därtill. Och när tre olika korvrätter dukades upp av kocken Magnus kunde ingen låta bli att smaka. Korvarna är gjorda på egna recept och tillverkas antingen på plats eller hos Åkes i Tingsryd. Naturligtvis har jag glömt namnen på dem. Ni får titta in och kolla sortimentet. Sharon tyckte det var en unik idé och goda korvar.

Så gick vi en trappa upp till Miss Anderson som ingår i företaget Per basar för.

Petter visar sig vara en hejare på drinkar liksom ölkännare av stora mått

Petter följde med upp, ställde sig i baren och blandade ett par delikata cocktails som stället är känt för. En sipp på blanka förmiddagen var inte dumt. Ibland har det här jobbet sina fördelar men det tar mycket tid att pussla ihop sådana här pressbesök - mer än man kan tro vill jag säga.

Nästa stopp blev hos Jonas & Co på Gräddhyllan/Kafé de Luxe. Han förklarade att vi befann oss vid Växjös äldsta hus som de fyller med sitt alldeles egna liv. Han, bröderna Gustaf och Nils samt snickaren Danne vill helt enkelt ha det som hemma. En plats att vara på och som vännerna kan komma till. Sen är förstås alla andra välkomna dit också. Vi började med vinprovning.

Jonas serverar ett av sina vita naturviner från den välfyllda vinkällaren

Efter en rundvandring på Kafé de Luxe och genom källaren som håller på att snofsas till tog vi plats på Gräddhyllan igen. Då kom Gustaf in med väldigt goda smakprov. Här en kalvfilé från Friskatorpet med allehanda betor. Sharon blev allra mest glad över betorna som hon älskade. Hon summerade sitt intryck - som att vara i Berlin...

Sharon och fotograf Lucien tycker det är lika gott som trevligt.

Så lämnar jag över en hyrbil med GPS till Sharon och Lucien. De åker vidare till Kosta Boda Art Hotel där de bl.a. ska ha en glasprovning med Dragan Unic - samma vin i olika glas.
När jag möter upp på flygplatsen på fredagkvällen berättar de hur fantastiskt det var - Dragan introducerade dem t.o.m. till ett vin de inte kände till! När det är så bra i Skandinavien tänker de att en tur till Stockholm eller Köpenhamn skulle vara intressant. Jag vinkar av dem och tänker två saker:
- shit att vi inte har ett flyg till Amsterdam på måndag. Sharons artikel hade passat perfekt för att trigga weekendresor.
- så bra vi är i Växjö och Småland! Vi skulle rigga särskilda gourmetturer!
Jag lägger in hennes artikel när den kommer!

Cathrine Rydström

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ingemar swalander » Online Reputation Management:  ”Intressant. Får väl börja recensera mina hotellvistelser i fortsättningen!”

  • Janne Evanson » Online Reputation Management:  ”Kanonbra och inspirerande sammanfattning Thereze. ”

  • Ingrid E-M Olsson » Hej Småland!:  ”Hej Oskar, Välkommen till ditt nya jobb. Ser fram emot att få samarbeta med Dig...”

  • Linda Edlund Ljungby kommun » Hej Småland!:  ”Hej Oskar. Varmt välkommen till oss alla i regionen =) Ser framemot att samarbe..”

  • Helen Bäckstedt » Hej Småland!:  ”Hej Oskar! Lycka till med nya jobbet! Jag ser fram emot ett bra samarbete med os..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln